اهداف شهر هوشمند
یک شهر هوشمند اغلب از طریق اهداف آن تعریف میشود و هوشمندتر به عنوان کارآمدتر، پایدارتر، عادلانه و قابل زندگی تعریف میشود. مفهوم شهر هوشمند در درجه اول شهر را به عنوان یک سیستم که دارای زیرسیستمهای متعدد است، بررسی میکند. این عملکرد زیر سیستم به عنوان یک کل در نهایت به آنها اجازه میدهد که به شیوه هوشمند و هماهنگ رفتار کنند. به عبارتی شهر یک سیستم پیچیده متشکل از روابط متقابل متنوع و غیرقابل پیشبینی بین زیرسیستمهای آن است. هدف مدل شهرهای هوشمند یافتن راهکارهای مناسب برای مدیریت این پیچیدگی به ویژه از طریق حل پیامدهای منفی شهرنشینی جهانی و کیفیت بالاتر زندگی برای جمعیت شهری است. هدف نهایی شهر هوشمند ارائه خدمات هوشمند در کلیه قابلیتهای حیاتی شهر است.
پروژههای شهر هوشمند در جهان، نشاندهنده اهداف مختلفی به شرح ذیل است:
- کاهش کربن
- دستیابی به بهره وری انرژی
- تأثیرگذاری فناوری ارتباطات و اطلاعات در توسعه صنایع خاص (در زمینههای چند رسانهای یا صنایع دانش محور)
- دستیابی به محیط زندگی با بالاترین کیفیت برای ساکنین
- توسعه فضاهای سبز در درون شهر
- توسعه زیرساختهای اطلاعاتی پیشرفته قابل دسترس
- دستیابی به رشد اقتصادی و کیفیت زندگی به طور همزمان
- توسعه جوامع پایدار
- کشاورزی هوشمند و کشاورزی عمودی
- تضمین سازگاری اجتماعی میان گروههای مختلف ساکنین
- تکامل شهر به عنوان آزمایشگاه زندگی به منظور بهبود مستمر و پیوسته
شهر هوشمند چه مفاهیم مرتبطی دارد؟
اقتصاد هوشمند: به رقابتپذیریهای یک شهر براساس رویکرد نوآورانهاش در کسب و کار، تحقیق و توسعه، فرصتهای کارآفرینی، بهرهوری، انعطافپذیری بازارهای نیروی کار و نقش اقتصادی شهر در بازار ملی و بینالملل اشاره دارد.
مردم هوشمند: به معنای ارایه یک سطح بالایی از آموزش سازگار به شهروندان و همچنین توصیف کیفیت تعاملات اجتماعی، آگاهیهای فرهنگی، تفکر باز و سطح مشارکت شهروندان در زندگی اجتماعی است.
حکمرانی هوشمند: به صورت خاص مشارکت شهروندان در سطح شهرداریها را مورد خطاب قرار میدهد. سیستم حکمروایی شفاف است و به شهروندان اجازه مشارکت در تصمیمگیری را میدهد. فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان مشارکت شهروندان و دسترسی به اطلاعات و دادههای مربوط به مدیریت شهرشان را آسان میکند. با ایجاد یک سیستم حکمروایی پیوسته و کارآمد موانع مربوط به ارتباط و همکاری میتواند از میان برداشته شود.
حمل و نقل هوشمند: از سیستمهای حمل و نقل کارآمدتر (به عنوان مثال گزینههای غیر موتوری) حمایت میکند و نگرشهای اجتماعی جدید را به سمت استفاده از وسایل نقلیهای سوق میدهد که دسترسی شهروندان به حمل و نقل عمومی را تضمین میکند. فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب افزایش بهرهوری یکپارچه میشود. شهرهای هوشمند به دنبال ارتقاء حرکت و نقل و انتقال مردم، کالا و وسایل نقلیه در یک محیط شهری هستند.
محیط هوشمند: بر ضرورت مدیریت منابع پاسخگو و برنامهریزی شهرهای پایدار تاکید میکند. از طریق کاهش آلودگی و انتشار گازهای گلخانهای و تلاش در جهت حفاظت زیست محیطی، زیباییهای طبیعی شهر میتواند ارتقاء یابد. ادغام نوآوریهای فناوری منجر به دستیابی به بهرهوری میشود. شهرهای هوشمند کاهش مصرف انرژی را ترویج میکنند.